« terug naar vorige pagina

Corona en vaccinatie

 

Vrijwel alle informatie over corona vindt u hier

Wanneer moet ik mij laten testen op corona?  

Bij een loopneus, veel niezen, keelpijn, hoesten, hoofdpijn zonder duidelijke reden. Ook zonder koorts of benauwdheid! 

Als u in nauw contact (dat betekent langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand) van iemand bent geweest die corona blijkt te hebben. U kunt u 5 dagen na dat contact laten testen. 

Als u twijfelt, kunt u deze test doen. 

Maak een afspraak op 0800 1202  of www.coronatest.nl (met DigiD)

Voor commerciële testen nodig bij reizen of soms voor werk, kunt u kijken op: coronavirustest.nu

Kom niet naar de praktijk als u mogelijk corona heeft! Overleg met de assistente hoe we u wel kunnen helpen. 

 

Coronavaccinatie

De GGD roept al enkele weken oudere mensen op voor een vaccinatie. Ze begonnen met de oudsten en inmiddels zijn ze bij begin 70-jarigen. 

Na lang wachten is eindelijk onze regio aan de beurt voor het vaccineren door de huisarts. De overheid heeft ons gevraagd om mensen met het geboortejaar 1956, 1957, 1958, 1959 en 1960 op te roepen voor vaccinatie. Daarnaast mensen met een BMI>40 (ernstige zwaarlijvigheid) en mensen met het syndroom van Down. Op de volgende data gaan wij prikken in De Linge, het wijkcentrum achter de Mariakerk: dinsdag 13 april en dinsdag 29 juni. We prikken met Astra Zeneca.

De laatste weken is er veel te doen geweest rondom Astra Zeneca. Hieronder probeer ik de meest gestelde vragen te beantwoorden. 

 

Veel voorkomende vragen over vaccinatie met Astra Zeneca

Kan ik een vaccinatie met een ander merk krijgen?

U kunt helaas niet kiezen. De overheid verdeelt de vaccins per bevolkingsgroep. De overheid heeft ons gevraagd de bovenstaande groepen te vaccineren. Dat betekent dat de GGD u niet meer oproept als u geboren bent tussen 1956-1960. De andere 2 groepen (obesitas en syndroom van Down) is uiteraard niet bekend bij de overheid. U zal dan als u leeftijdsgroep aan de beurt is, alsnog een uitnodiging ontvangen van de GGD. Ook dan kunt u niet kiezen. U krijgt dan ook het vaccin dat u is toegewezen. 

Kan ik op een andere dag gevaccineerd worden?

Nee, helaas niet. We krijgen de vaccins in flesjes. Die zijn beperkt houdbaar. Elk flesje telt 11-12 vaccins. Als u op een ander tijdstip geprikt wil worden, moeten er dus nog minimaal 10 anderen zijn, die dan ook kunnen komen. Daarnaast moeten mensen 15 minuten blijven zitten na vaccinatie. Dit allemaal samen maakt het vrijwel onmogelijk om dit in de praktijk te organiseren naast het gewone spreekuur. 

Is het Astra Zeneca vaccin wel veilig? 

Zie hier voor een korte uitleg.

In de afgelopen weken zijn er een aantal gevallen gemeld van trombose en longembolie (dat zijn beiden bloedstolsels) na het prikken met Astra Zeneca. Het is nog niet duidelijk of er een direct verband is tussen de bloedstolsels en het vaccin. Bloedstolsels komen namelijk ook zomaar voor; ongeveer 1 op de 1000 mensen krijgt in zijn leven trombose of een longembolie. 

Als het er wel door het vaccin komt, komt het bij 1 op 100.000 gevaccineerden voor. Dat is heel weinig. Ter vergelijking: als je alle Nederlanders prikt met Astra Zeneca komen er 200 in het ziekenhuis door de bloedstolsels. Dat is net zoveel als er jaarlijks mensen opgenomen worden in het ziekenhuis door hondenbeten. 

Als je niet vaccineert met Astra Zeneca en wacht tot we genoeg vaccins hebben van de andere merken, komen er wekelijks duizenden coronagevallen bij. 1 Op de 1000 corona-patiënten komt op de IC. Op de IC hebben bijna alle patiënten longembolie tgv corona. 

Dus als je wel prikt met Astra Zeneca heb je een kans van 1 op 100.000 op bloedstolsels. Als je niet prikt en je krijgt corona dan heb je een kans van 1 op 1000 op bloedstolsels. Het is dus zeker veiliger om wel te vaccineren dan niet. 

Raadt u als huisarts het aan om het vaccin te nemen?

Het antwoord hierop is volmondig ja. U beschermt uzelf, uw naasten en de hele maatschappij. Dit is de enige manier waarop we in enkele maanden weer naar een samenleving kunnen zoals we die tot 2020 kenden. Met onbeperkt sociale contacten, elkaar aanraken, samen sporten, spelen, naar de film of theater, naar een café, bridge of buurthuis, op vakantie en bovenal geen mondkapjes meer op. Dat kan alleen als voldoende mensen zich laten vaccineren. 

 

Ik gebruik medicatie, mag ik het vaccin wel hebben?

In verreweg de meeste gevallen wel. Hier kunt u mogelijk het antwoord vinden. Wanneer u chemotherapie ondergaat, mag het waarschijnlijk ook, maar is het advies dit met uw oncoloog te overleggen.

 

Ik gebruik bloedverdunners, mag ik het vaccin?

U kunt gewoon gevaccineerd worden. Lees wel het onderstaande.

  • Gebruikt u acenocoumarol of fenprocoumon (en bent u dus bekend bij de trombosedienst), neemt u contact op met de trombosedienst en meldt de vaccinatiedatum.
  • Gebruikt u een medicijn uit onderstaande lijst*, dan neemt u uw medicijn bij voorkeur 6 uur vóór of 1 uur ná prikken. Indien dit niet lukt drukt u de vaccinatieplaats 10 minuten af zonder te wrijven.     *rivaroxoban (xarelto), apixaban (eliquis), edoxaban (lixiana), dabigatran (pradaxa)
  • Gebruikt u acetylsalicylzuur, clopidogrel of carbasaatcalcium, dan drukt u de vaccinatieplaats 2 minuten af zonder te wrijven. 

 

Ik wil weten of ik met mijn ziekte wel een vaccin mag hebben.

Vrijwel altijd ja, maar bijvoorbeeld niet bij epilepsie. In deze lijst vindt u hopelijk het antwoord. Zo niet, neem dan contact op met de praktijk of uw specialist (in het geval van zeldzamere aandoeningen).

 

Ik heb (recent) corona gehad, mag ik het vaccin?

Nee, u moet 4 weken tot na de coronaverschijnselen wachten. Als u de laatste 6 maanden corona heeft gehad, dan heeft u maar 1 vaccinatie nodig. 

 

Kan ik het vaccin eerder krijgen ivm werk of een reis?

Nee, de overheid bepaalt het beleid. Ook de huisarts kan hier niets aan veranderen.

 

Is het echt nodig om 2 vaccinaties met enkele weken ertussen te krijgen?

Ja, als u slechts  1 vaccinatie neemt, werkt het vaccin onvoldoende. Pas 10 dagen na het 2e vaccin bent u voldoende gevaccineerd. Dit betekent dat u 5% kans heeft om ondanks het vaccin toch Corona te krijgen. En als u het dan krijgt, verloopt het veel milder.

 

Mijn vraag zit er niet tussen en kan ik ook niet vinden in deze brief. Wat nu?

Wellicht kan de site van de overheid u verder helpen. Staat het hier ook niet, bel dan de praktijk.