« terug naar vorige pagina

Corona

 

Vrijwel alle informatie over corona vindt u hier

Wanneer moet ik mij laten testen op corona?  

Bij een loopneus, veel niezen, keelpijn, hoesten, hoofdpijn zonder duidelijke reden. Ook zonder koorts of benauwdheid! 

Als u in nauw contact (dat betekent langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand) van iemand bent geweest die corona blijkt te hebben. U kunt u 5 dagen na dat contact laten testen. 

Als u twijfelt, kunt u deze test doen. 

Maak een afspraak op 0800 1202  of www.coronatest.nl (met DigiD)

Voor commerciële testen nodig bij reizen of soms voor werk, kunt u kijken op: coronavirustest.nu

Kom niet naar de praktijk als u mogelijk corona heeft! Overleg met de assistente hoe we u wel kunnen helpen. 

Coronavaccinatie

Nederland is gestart met vaccineren tegen COVID-19 (Corona). Er komen veel vragen hierover bij de huisarts. Het is voor ons bijna niet te doen om iedereen daarover te beantwoorden. We proberen hieronder veel voorkomende vragen te beantwoorden en te verwijzen naar websites waar u betrouwbare informatie kan vinden.

Als u een vraag heeft over het vaccin, dat specifiek voor uw eigen medische situatie is, kunt u ons uiteraard bellen of via mijngezondheid.net een e-consult doen. Voor alle algemene vragen, is het fijn als u eerst in onderstaande informatie zoekt.

Vrijwel alle nuttige informatie staat in deze brief van Thuisarts

For information in English, click here.

 

Veel voorkomende vragen coronavaccinatie

Wanneer ben ik aan de beurt voor het vaccin?

14-02-21

Huisartsen gaan starten met vaccineren. De vaccins worden per regio verspreid, te beginnen in het zuiden van het land. De regio Kennemerland heeft dus nog geen vaccins en het is niet duidelijk wanneer die komen. De 1e personen die door huisartsen gevaccineerd worden zijn

  • mensen geboren in 1956 of 1957   
  • mensen met het syndroom van Down
  • mensen met morbide obesitas (BMI>40)

Deze laatste groep hebben we niet helemaal in beeld. Als u een BMI van 40 of hoger heeft en u komt niet vaak op de praktijk (bv voor diabetes of hoge bloeddruk), dan is er een grote kans dat we dat niet weten. Bel even met de assistente. Hier kunt u uw BMI berekenen.  

09-02-21

Alle 80 plussers kunnen de GGD bellen voor het maken van een afspraak op een centrale lokatie. Bel hiervoor 0800 7070. Bent u jonger dan 80, dan heeft het geen zin te bellen. U krijgt geen afspraak.  

NB; de GGD komt niet aan huis prikken. Als u echt niet naar een lokatie kan met iemand, dan kunt u de praktijk bellen of mailen. U komt dan op de lijst om thuis geprikt te worden. Wanneer dat is, weten we niet. We hebben nog geen informatie wanneer de huisartspraktijken vaccins geleverd krijgen. 

Wie hierna aan de beurt is, weten we niet goed.  Er is een volgorde bepaald door de overheid, maar wie precies wanneer aan de beurt is, weten we als huisarts ook niet. Het hangt ook af van de fabrikanten en of ze zoveel kunnen leveren als van tevoren verwacht. Wij horen vlak van tevoren welke doelgroep als volgende aan de beurt is en of dit via de GGD of via ons loopt. Zodra u aan de beurt bent, krijgt u vanzelf bericht van de GGD of ons. Het heeft geen zin de praktijk hierover te bellen. 

 

Raadt u als huisarts het aan om het vaccin te nemen?

Het antwoord hierop is volmondig ja. Dit is de enige manier waarop we in enkele maanden weer naar een samenleving kunnen zoals we die tot 2020 kenden. Met onbeperkt sociale contacten, elkaar aanraken, samen sporten, spelen, naar de film of theater, naar een café, bridge of buurthuis, op vakantie en bovenal geen mondkapjes meer op. Dat kan alleen als voldoende mensen zich laten vaccineren.

 

Ik neem normaal gesproken geen griepprik, krijg ik wel een oproep voor dit vaccin?

Ja, iedereen die ouder is dan 18 krijgt op een moment een oproep voor vaccinatie.

 

Ik gebruik medicatie, mag ik het vaccin wel hebben?

In verreweg de meeste gevallen wel. Hier kunt u mogelijk het antwoord vinden. Wanneer u chemotherapie ondergaat, mag het waarschijnlijk ook, maar is het advies dit met uw oncoloog te overleggen.

 

Ik gebruik bloedverdunners, mag ik het vaccin?

Ja, maar het advies is om 4 uur tussen het nemen van de bloedverdunner en het vaccin te laten zitten én de prikplek 2 minuten stevig af te drukken. Het enige risico is namelijk een bloeduitstorting in de spier. Het vaccin werkt niet minder door uw bloedverdunners en uw bloedverdunners werken niet minder door het vaccin. Oftewel, ze zitten elkaar niet in de weg in het lichaam.

 

Ik wil weten of ik met mijn ziekte wel een vaccin mag hebben.

Vrijwel altijd ja, maar bijvoorbeeld niet bij epilepsie. In deze lijst vindt u hopelijk het antwoord. Zo niet, neem dan contact op met de praktijk of uw specialist (in het geval van zeldzamere aandoeningen).

 

Ik heb (recent) corona gehad, mag ik het vaccin?

Nee, u moet 4 weken tot na de coronaverschijnselen wachten.

 

Kan ik kiezen welk vaccin ik krijg?

Nee, de overheid bepaalt het beleid. Ook de huisarts kan hier niets aan veranderen.

 

Kan ik het vaccin eerder krijgen ivm werk of een reis?

Nee, de overheid bepaalt het beleid. Ook de huisarts kan hier niets aan veranderen.

 

Is het echt nodig om 2 vaccinaties met enkele weken ertussen te krijgen?

Ja, als u slechts  1 vaccinatie neemt, werkt het vaccin onvoldoende. Pas 10 dagen na het 2e vaccin bent u voldoende gevaccineerd. Dit betekent dat u 5% kans heeft om ondanks het vaccin toch Corona te krijgen. En als u het dan krijgt, verloopt het veel milder.

 

Is het vaccin wel veilig? Er is veel informatie op internet dat dit niet het geval is.

Zie hier voor een korte uitleg.

Voordat een vaccin op de Nederlandse markt komt, is er grondig onderzoek gedaan naar veiligheid en effectiviteit. Dat geldt ook voor de COVID-19 vaccins. Onderzoek naar geneesmiddelen en vaccins verloopt in fases. Normaal gesproken zit er veel wachttijd tussen die fases maar bij COVID-19 vaccins hebben voorrangsregels ervoor gezorgd dat het onderzoek en de beoordeling veel sneller kon gaan, niet anders of lichter. Ook is de productie van grote hoeveelheden vaccins al eerder gestart.
In theorie kan het zo zijn dat het vaccin een heel zeldzame bijwerking veroorzaakt die tijdens het klinisch onderzoek nog niet naar boven is gekomen. Bij de laatste klinische onderzoeksfase wordt het vaccin bij tienduizenden personen getest, waardoor heel zeldzame bijwerkingen niet gezien worden. Die bijwerkingen komen pas aan het licht als er veel meer mensen gevaccineerd worden. Daarom houdt het onderzoek niet op nadat een vaccin een registratie heeft en op de markt komt.

 

Mijn vraag zit er niet tussen en kan ik ook niet vinden in deze brief. Wat nu?

Wellicht kan de site van de overheid u verder helpen. Staat het hier ook niet, bel dan de praktijk.