« terug naar vorige pagina

Levenseinde

Veel ouderen of jongeren met een ernstige ziekte denken na over het levenseinde. Daarbij kunnen er verschillende vragen en zorgen zijn. Wat gebeurt er met mij in de laatste weken en maanden? Is er voldoende zorg? Wat wil ik nog wel en niet aan behandelingen? Hoe is het voor mijn naasten?

Hieronder zijn enkele websites die u kunnen helpen om na te denken over wat u wel en niet meer wil qua behandelingen. Het is uiteraard algemene informatie.

U bent van harte welkom om over dit onderwerp te praten met de huisarts. Geef dit wel aan bij het maken van een afspraak, zodat we er rustig de tijd voor kunnen nemen.

Nadenken over behandelwensen en levenseinde
Nadenken over reanimatie

Behandelpaspoort

Als iemand ernstig ziek is en veel klachten heeft, kan het moment er komen dat hij of zij niet meer wil leven. Voor veel mensen is het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie niet duidelijk. Hieronder vindt u meer informatie hierover.
Euthanasie
Palliatieve sedatie
NVVE

Als iemand thuis verzorgd wordt, is er meestal thuiszorg bij. Er zijn veel hulpmiddelen die verzorging thuis makkelijker maken. Kijk voor meer informatie hierover hier