« terug naar vorige pagina

Nieuws

Griepprikken

Dit jaar vindt de jaarlijkse griepprik plaats op donderdagmiddag 9 november. Als u hiervoor in aanmerking komt, ontvangt u een uitnodiging. Heeft u geen uitnodiging ontvangen en denkt u wel in aanmerking te komen check dan eerst hier de lijst met indicaties. Heeft u er inderdaad recht op of heeft u een vraag erover, bel of mail dan de praktijk. De selectie vindt deels automatisch plaats, dus er kan iets misgaan.

Als een medewerker van de praktijk bij u aan huis komt voor de prik, ontvangt u hiervoor een aparte brief. 

Als u een uitnodiging voor de griepprik ontvangt, valt u ook in de doelgroep die dit najaar een coronaprik bij de GGD mag halen. Dit verloopt dus niet via de praktijk! Bent u geboren in 1963 of eerder? Dan krijgt u een persoonlijke uitnodiging per post. Als u tussen 1964 en 2005 bent geboren, ontvangt u geen brief maar kunt u zelf een afspraak maken. Dit kan vanaf 16 oktober via www.planjeprik.nl of, als u geen DigiD heeft, via 0800 – 7070.

 

Griep

Wat is griep?
De ‘echte’ griep is influenza. Dit is een virus waar je (hoge) koorts van krijgen, spierpijn, niet lekker zijn en ook luchtwegklachten als hoesten, snotterig en rode ogen. Soms duurt het wel 3 weken voor je ervan hersteld bent. Voor meer informatie over griep, lees hier

Griep heeft vrijwel dezelfde verschijnselen als COVID. Laat u dus voor de zekerheid testen, ook als u gevaccineerd bent. 

Verkoudheid wordt door verschillende soorten virussen veroorzaakt. Er kan soms ook koorts bij optreden. Verder kan je bij verkoudheid hoesten, snotterig zijn, keelpijn, oorpijn of rode ogen hebben. Een bijholte-ontsteking is ook een vorm van verkoudheid. Lees hier meer over verkoudheid

Ook verkoudheden lijken op milde verschijnselen van COVID. Laat u dus testen. 

Griep, COVID of verkoudheid zijn virussen; hier zijn geen medicijnen tegen. Soms is er meer aan de hand dan alleen een virus of is iemand ernstig ziek ervan. U kunt hieraan denken bij langer dan 5 dagen koorts, ernstig verzwakt zijn of langer dan 3 weken hoesten. Met name oudere mensen of mensen met een verminderd afweersysteem kunnen dit krijgen. Doe indien mogelijk een COVID-test en neem contact op met de praktijk. 

 

Niet verschijnen op afspraak

Met ingang van 1 maart 2023 hebben wij een ‘no-show’ tarief ingevoerd. Dit is op advies van de LHV(= Landelijke Huisartsen Vereniging).

Waarom een ‘no-show’ tarief voor patiënten die niet komen opdagen voor hun afspraak?

Het aantal patiënten dat niet op een afspraak verschijnt, is de laatste jaren sterk toegenomen. Het aantal patiënten dat een afspraak op het spreekuur van de huisarts wil maken neemt ook nog steeds toe. Het is daarom voor een huisartsenpraktijk erg vervelend als iemand niet op een afspraak verschijnt. Op tijd de afspraak afzeggen, betekent dat er op dat moment iemand anders geholpen kan worden. Hierdoor kan ook de wachttijd voor een afspraak zo kort mogelijk gehouden worden.

Wat moet u doen als u niet op een afspraak kunt komen?

Zeg uw afspraak zo snel mogelijk af als u weet dat u niet kan komen. U kunt tot 4 uur voor de afspraak afzeggen. Dit betekent dat voor een afspraak in de ochtend u de dag ervoor moet afmelden. Bel hiervoor de assistente of verwijder de afspraak via mijngezondheid.net. Het kan niet via mail of e-consult. Als u minimaal 4 uur voor de afspraak afzegt, krijgt u geen rekening. 

Hoeveel bedraagt het ‘no-show’ tarief?

U krijgt bij de eerste en tweede keer niet verschijnen een waarschuwing van de huisartspraktijk. Als u de derde keer niet komt, krijgt u een rekening van € 25,-. Deze rekening wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

___________________________________________________________________________________

Afwezigheid huisartsen 2023

Ook huisartsen gaan op vakantie en hebben 40 verplichte uren nascholing per jaar. Daardoor zijn de vaste artsen niet altijd aanwezig. De praktijk is echter nooit dicht. Als de vaste huisarts afwezig is, dan is er een vervangende huisarts (een waarnemer). We proberen met zoveel mogelijk dezelfde waarnemers te werken. Dat is prettig voor u en het team. 

Klik hier voor het afwezigheidsoverzicht.

_______________________________________________________________________